# 2023 Australian Camps Association National Conference

#### PROGRAM

# Day One – Wednesday 20<sup>th</sup> September

**Major Sponsor:** 

Time				
8am on	Registration Opens			
9:15am	Welcome to Country -			
(5min)	Peter McDougall, CEO, Australian Camps Association			
(10min)	Hon Zoe Bettison MP, Minister for Tourism and Multicultural Affairs South Australia			
9:30am	Keynote 1: Dan Aubin 'Balancing Powerful Change'			
(1hr)	Dan Aubin offers a daring pathway for dealing with change. His diverse career in education, performance, business, and health, have given him a unique perspective as someone who helps others develop high-performance cultures and consider what it is to be a 'daring human'. As someone who has had to find and re-find balance in his life in quite dramatic ways, Dan's stories are packed full of adventure and practical tools for adaptability, resilience and growth. He also has a background in elite gymnastics and circus so there might be a spectacular performance as well.			
10:30am	Morning Tea			
(30mins)	Venue: Exhibitors Hall - Hindmarsh 4 and Foyer			
11:00 - 12:00	Session & Workshop 2: Anna Rickards			
(1hr)	<ul> <li>"How humans work best"- Understanding Human Performance: Neuroscience and Behaviour In this session, we will explore:</li> <li>The neuroscience factors that influence behaviour patterns, performance, stress response, burnout, cognitive function (short and long term), mental health, immune system function, and physical health.</li> <li>Stress Response Systems: Examining why individuals within a team may respond differently to a given workplace situation or life event.</li> <li>Brain Reward Systems: Understanding how they work and how they are influenced by human interactions, challenges, work pressures, stressful events, and lifestyle factors such as sleep, exercise, and nutrition.</li> <li>A toolkit of ideas and strategies to enhance individual and team health, performance, and mental well-being.</li> </ul>			
12:00pm	LUNCH Venue: Exhibitors Hall - Hindmarsh 4 and Foyer			
1:00 – 1:45pm (45min)	Session 3: Peter McDougall After seven months as CEO of the Australian Camps Association, Peter will provide an insight into his background and his initial observations working in the sector; the challenges, opportunities and his strategic vision for the future working in collaboration with all ACA Members and key stakeholders.			
1:45pm – 2:30pm	Session 4: Nick Payne - \$44 Million Reasons to Think Big, Plan Big and Ask Big			
(45min)	The Y NSW was successful in the NSW State Government Westinvest Grant, receiving \$44,000,000 towards a \$49,000,000 redevelopment project. This success is a game changer for the Y NSW and has the ability to be a game changer for the outdoors industry. The presentation will cover why we should think big as well as; 1. Master planning, 2. Community Impact, 3. Core element to the successful grant submission.			
2:30pm	Afternoon tea			
(30min)	Exhibitors Hall - Hepburn Ballroom and Foyer			
3:00pm - 3:45pm (45min)	Session 5: – Helen Hatherly (OAM), Neisha Gange "Facilitating experiences for students presenting with behaviours of concern" In this presentation conference participants will learn about a program that takes school age children with intellectual disabilities and some with severe behaviour disorder out of the classroom and into the real world where they 'participate to learn' to understand themselves, their fears, their enjoyment and their ability to face their challenges.			
345pm - 4:15pm	Updates and Close Day			
(30min)				
(1hr 15min)	Free Time. Delegates make own way to Adelaide Oval for 5:30pm			
5:30pm - 8:30pm	Conference Cocktail Event – Venue: Adelaide Oval			
(3hrs)	Entertainment: Duo - Andy & Emily			

\*Program subject to change without notice.(010923)

# 2023 Australian Camps Association National Conference

#### PROGRAM

Day Two – Thursday 21<sup>st</sup> September

Major Sponsor:



Time	Venue / Topic			
9:00am	Introduction -			
(15mins)				
9:15am – 10:15am	Keynote 6: Katrina Webb OAM, Paralympic Gold Medallist.			
(1hr)	"Newday Leadership – the art of leading yourself for the greater good."			
· ·	In her presentation, Katrina will take delegates on a personal journey, sharing with them the skills			
	she mastered to become a triple gold medallist and global leadership expert. Through the art and			
	science of self-mastery, Katrina has identified three foundational elements for impact – purpose,			
	performance and potential. Delegates will complete a personal audit, as well as learn powerful			
	leadership 'hacks' to help them perform at their best, whilst inspiring them to lead for the greater			
	good.			
10:15am – 10:45am	Morning Tea			
(30mins)	Venue: Exhibitors Hall - Hindmarsh 4 and Foyer			
10:45am – 11:30am	Session 7: Shawn Wilkey 'Implementing a Reconciliation Action Plan: Lessons from across			
(45mins)	business, government, education and sport'			
(4311113)	This session will explore reconciliation efforts across business, government, education and sport to			
	support camps and associated providers with their own reconciliation efforts, including			
	Reconciliation Action Plans.			
11:30am-12 Noon	Session 8: Joel Thompson and Brendan Smith			
(30mins)	"How to take your camp Carbon Neutral – a case study from Island Energy and YMCA Discovery			
(5011113)	Camps Victoria"			
	YMCA Discovery Camps in Victoria, Australia, is responsible for more than 78,000 campers and			
	guests every year. The Y has been on the road to carbon neutrality for the last 18 months and this			
	presentation will show you how your own camp can benefit from our research.			
12 noon				
12 110011	LUNCH Venue Exhibitors Hall Hindmarch 4 Doom and Four			
1.000.000	Venue: Exhibitors Hall - Hindmarsh 4 Room and Foyer			
1pm – 2:00pm	Session 9: Lori Modde, <i>Navigating the Challenges in Business</i>			
(1hr)	We are faced with interesting times in social demography, economics, cultural transformation that			
	all have impact on business. This session will aim to bring these current trends, issues and			
	opportunities to the attention of participants whilst tailoring it to the outdoor camp environment.			
	The content will help businesses make informed choices that can impact better outcomes for their			
	future.			
2:00pm - 2:30pm	Afternoon tea			
(30mins)	Venue: Exhibitors Hall - XXXX Room and Foyer			
2:30pm – 3:15pm	Session 10: Jeffrey Lehrer "Micro-Credentials for the Outdoors Sector"			
(45mins)	Using examples from Scouts Australia and the wider outdoors industry we explore how			
(45111115)	qualification packaging rules and clustered units of competency are delivered as micro-credentials			
	and how the introduction of the national micro-credential framework may change the			
	development of Vocational Education and Training (VET) qualifications.			
3:15pm - 4:15pm	Session 11: Richard Williams			
(1hr)	"Rethinking Challenge by Choice - Engaging the Fearful"			
	With declining rates of physical conditioning and emotional resilience in camp and outdoor			
	education participants, disengagement and program refusal are rising not just for camps, but			
	programs everywhere. Risk, challenge and their navigation are foremost in the remit of outdoor			
	education. Yet many outdoor educators have limited tools to engage with this refusal behaviour, or			
	recognise it. 'Challenge By Choice' has been a staple for a very long time, however new research			
	into resilience and risk have the power to amplify it's objective of engaging young people, and			
	manage many of it's weaknesses.			
4:15pm (15min)	Conference close			
4:30 - 5:30pm	Farewell Networking:			
	Venue: Pullman Adelaide			

\*Program subject to change without notice.

# Day Three – Friday 22<sup>nd</sup> September

Time	Venue / Topic			
9am-	Pre-Booked Can	np Tours depart	Sponsored by:	
3pm	<b>Regional Tour:</b>			
	1.	Willow Creek Adventure Camp		
	2.	Arbury Park Outdoor School	ABPhillips	
	3.	Woodhouse Activity Centre	Insurance and Risk Minimisation	
	Tour will depart the Conference Venue - Pullman Adelaide at 8am and will drop off at the Adelaide Airport by approximately 3:15pm			

\*Program subject to change without notice.